sobota 22. září 2018

Kostel v Hrastovlje

Náš první den u moře poprchává a ještě jsme nepotkali pana domácího, abychom si půjčili kola. Proto sedáme do auta a jedeme ke vzdálenějším cílům, kam bychom na místních ukrajinách asi nedojeli.

První zastávkou je vesnice Hrastovlje s jejím Kostelem svaté Trojice, zařazeným kvůli svým bohatým freskám na seznam UNESCO. Zajímavostí je, že fresky z 15. století (poslední je z roku 1490) byly celá staletí skryty pod vrstvou omítky. Až v roce 1949 si místní sochař zaškrábal v kostele nožem a nález byl na světě. Restaurátorské práce trvaly 10 let, což je asi déle, než výzdoba původně vznikala.

Průvodce nám dokonce pustil výklad z CDčka v češtině a během výkladu ukazoval komentované výjevy laserovým ukazovátkem. Nakonec nám prodal výborné místní víno.

Fresky jsou nádherné. Jen jsem se dost pohoršeně díval na několik počmáraných míst, než se ukázalo, že jde sice o vandaly, ale ze 17. století a nápisy obsahují historické údaje o suchu a hladomoru v té době. Z toho plyne ponaučení pro současné vandaly. Nepište plytké věty koho milujete, ale něco o suchu a hladu a za 400 let budou vaše mazaniny ceněny.